Mapy Google to jedna z najczęściej używanych usług w naszym codziennym życiu podczas podróży. Używamy go, aby przeglądać, znajdować lokalizacje, a nawet znaleźć więcej informacji o określonej lokalizacji w Internecie. Podobnie jak w przypadku wszystkich usług, na koncie zostały zarejestrowane wszelkie informacje związane z naszą historią wyszukiwania i nawigacji. Z tego przewodnika dowiesz się, jak wyczyścić historię wyszukiwania i lokalizacji w Mapach Google na Androida.

Przeczytaj także: Google wprowadza nowy interfejs użytkownika do oficjalnego sklepu Play

Jak wyczyścić historię wyszukiwania i lokalizację w Mapach Google na Androida

Po otwarciu aplikacji Mapy Google na smartfonie z Androidem zobaczysz poprzednie wyszukiwania i eksplorowane lokalizacje. Są to najprostsze metody usuwania całej historii wyszukiwania, lokalizacji i nawigacji w Mapach Google za pomocą smartfona z systemem Android.

Jedną z najlepszych części, która czasem okazuje się gorsza, w Mapach Google jest podpowiedź wyszukiwania i lokalizacji na podstawie naszej historii. Kiedy spróbujemy wyszukać lokalizację, pokażą wyniki poprzedniego wyszukiwania i odwiedzone lokalizacje. Aby niektóre sytuacje nie były niewygodne podczas przeglądania historii wyszukiwania, jedynym sposobem jest wyczyszczenie całej historii wyszukiwania.

Poniżej dowiesz się, jak możesz to zrobić.

Kroki, aby wyczyścić historię wyszukiwania / indywidualną lokalizację

Usunięcie historii wyszukiwania lub Historii lokalizacji w aplikacji Mapy Google jest znacznie trudniejsze niż usunięcie całej historii. Poszczególne wyniki muszą być przeglądane i eliminowane jeden po drugim.

  1. Otwórz aplikację Mapy Google na telefonie z Androidem.
  2. Przewiń od lewej do prawej, aby otworzyć menu suwaka hamburgerów. Uzyskiwać Settings.
  3. Wybierz Historia Map z menu Ustawienia. Tam możesz zobaczyć całą historię wyszukiwania i lokalizacji. Stuknij w X zaloguj się na każdym z rekordów, aby trwale usunąć pozycję z konta.

Kroki, aby usunąć całą historię Map Google

Usunięcie całej historii wyszukiwania i lokalizacji w Mapach Google jest łatwiejsze niż usuwanie ich pojedynczo. Spowoduje to trwałe usunięcie wszystkich danych historii lokalizacji z Twojego konta Google. Usuniętych danych nie można przywrócić. Dlatego ostrożnie usuń całą historię wyszukiwania.

usuń całą historię Map Google

  1. Otwórz aplikację Mapy Google.
  2. Przewiń w prawo i otwórz ustawienia.
  3. Wybierać Personal contents z menu ustawień.
  4. Przewiń w dół i dotknij Delete All Location History usunąć wszystko na raz.
  5. Sprawdź I Agree pole i dotknij Delete przycisk.

Dane zostaną wkrótce usunięte z Twojego konta i nigdy nie będziesz mieć do nich dostępu. Ponadto może to wpłynąć na prawidłowe działanie innych usług Google, takich jak Google Now, Google Search, Google Assistant itp.

Przeczytaj także: Asystenta Google można uznać za najlepszego spośród innych rywali

Kroki, aby wstrzymać historię lokalizacji

Podobnie jak aplikacja YouTube na Androida, możesz również uniemożliwić Mapom Google przechowywanie Twojej lokalizacji i historii wyszukiwania. Po wyłączeniu konto Google nie będzie już przechowywać swojego rejestru w danych lokalizacji. Ponadto połączone aplikacje mogą nie otrzymywać tego samego.

wstrzymaj historię lokalizacji

  1. Otwórz Mapy Google => Ustawienia.
  2. Przejdź do zawartości osobistej w menu ustawień.
  3. Przewiń w dół i znajdź opcję Location history is on, dotknij go.
  4. W następnym oknie wyłącz Use Location History możliwość zablokowania Konta Google przechowywania danych o Twojej lokalizacji.

Lokalizacja i historia wyszukiwania to kluczowe elementy danych osobowych. Dlatego, aby uniknąć naruszeń, warto je często usuwać.

Poprzedni artykułNajlepsze strony do poprawy szybkości pisania – Top 5
Następny artykułRóżne metody dostępu do usuniętych komentarzy na Reddit